Гледане на слънцето по метода на Хира Ратан Манек

Публикацията по долу не е моя, но съм преминала по този път и се подписвам за истинността на написаното с две ръце. Всичко започна през 2009 година, когато присъствах на една лекция на Хира Ратан Манек. Преди една година си отиде много скъп за мен човек и думите на Манек, че слънцето лекува  душата, че след достигане на пределните 45 минути интуицията дотолкова се развива, че може да се свързваме със други светове  ме заплениха толкова много, че веднага започнах. И така до ден днешен не пропускм слънчев изгрев.

  След това се публикуваха много неща за хора, които се хранят само със слънчева светлина, но Хира Манек и на двете си лекции в България (2010 пак дойде) непрекъснато повтаряше, че разпространява това знание за здраве, а не за отказване от храна!!! (По мое мнение такава трансформация се постига през животите и човек има интуитивно знание дали може да мине само на слънчева храна – аз не съм от тях!) Слънцето действа като мек лазер и през окото се стимулира хипофизата и епифизата на човек. Хипофизата е жлезата диригент на всички останали жлези в тялото и въздейства за подобряване здравето на човек. А епифизата вече всички знаем е закърнялото трето око, шестото чувство на човек. За да се подобри здравето е достатъчно да се достигнат 30 минути гледане в безопасните часове. Един  час веднага след изгрева и един час преди залез. В много синоптични сайтове  часовете на изгрева и залеза се дават за всеки ден и град. Започва се с 10 сек. и се увеличава с 10 сек. всеки ден. Така теоретично при непропуснат изгрев 30 мин. се постигат за 6 месеца. Но на практика не е като на теория, защото два три месеца през зимата почти няма слънчеви изгреви. (Тук вметвам, че може да се гледа и приз стъкло) Така тези 30 минути ги постигнах за повече от година. Понеже се страхувах малко в началото, при по продължителни прекъсвания започвах с по малко минути от достигнатите, макар, че Х. Манек казва че се продължава от достигнатото. След 30 минута разделих времето -25 сутрин и останалите при залез. За тези които нямат време сутрин, спокойно могат да започнат при залеза. Манек казва, че при достигане на 30 мин. вече сме станали слънчеви батерии и може да не гледаме повече, но съм убедена че който достигне тези минути няма да прекъсне никога да посреща изгрева! За мен това е най хубавото време от деня! Идеалният вариант е да сме боси на земя, но аз никога не съм го ползвала. За здраве 30 минути са пределните, за развиване на третото око (интуицията ни) минутите, които трябва да достигнем са 45. Аз ги постигнах за близо 2 години и сега подържам 20-25  минути сутрин. Гледам да хвана първият лъч, според Петър Дънов чрез него не се предава много информация!

Добре е да нямате очаквания, просто се наслаждавайте на слънчевата светлина, мислете че ви пречиства и след година, по някакъв начин, ще усетите че сте друг човек! А след две, съвършенно друг човек! Ще имате едно вътрешно знание за нещата и няма вече да се безпокоите.Ще знаете че така трябва да е!. Не знам как да опиша това състояние, трябва да се изпита.

Ето и цитата от сайт на един слънцеглед. Ако потърсите в Нета има много материал:

Самото гледане на Слънцето съществува още откакто свят светува. Няма нищо по естествено от това хората да се зареждат със слънчева светлина. За да се развиваме успешно като хора, ние имаме нужда от светлина. Ако от нея се крием, тогава ние ще сме като повехнали цветя. Ние сме част от природата и се влияем от едни и същи източници на енергия. Наблюдавайте природата и вижте как всичко в нея се е устремило към светлината, търсейки слънчевите лъчи. Всяко листенце, всяко венчелистче търси слънчевата светлина, за да захрани себе си с енергия. Същото е и с хората, за да се развива успешно човек има нужда от светлина, без нея пътят много трудно се върви, той е студен и мрачен. Ако ви е трудно да си представите влиянието на светлината върху вас, си спомнете как се чувствате през летните и зимните периоди от годината и открийте сами разликата. В миналото хората са имали много по-голяма способност да се захранват със слънчева светлина, защото и връзката с природата им е била много по-силна. Колкото повече човек губи връзката с природата, толкова и способността да усвояваме слънчевата светлина отслабва.

Хората са свързани със Слънцето на енергийно ниво, колкото повече човек обича Слънцето и с благодарност към него подхожда, толкова по-силна връзка изгражда с него и така слънчевата енергия с още по-голяма сила достига до тях. Слънцето е жив организъм също като нас. Независимо колко голямо и силно е, то също се нуждае от енергия любов, за да се развива. В противен случай енергията, която излъчва се пилее и така силата на слънцето отслабва. Колкото повече любов към него бъде излъчвана, толкова по-дълго то на небосвода ще свети, дарявайки ни с вселенска любов, сила и мъдрост.

В миналото хората са се трудили предимно под открито небе, целодневно къпейки се в слънчеви лъчи. Докато сега, хората са предимно затворени през по-голямата част от деня, когато слънцето грее на небосвода и ни дарява със своята светлина. Това затваряне и изолиране от слънчевите лъчи оказва негативно влияние върху хората, защото ги лишава от силата и мъдростта на слънцето, без която ние не можем. Да, няма как да напуснете работа, само за да може да сте на слънце, но може през почивните дни и обедните почивки да се стремите към него. Когато сте под пряка слънчева светлина, вие усвоявате енергията на слънцето през своята кожа. Затова е хубаво да не се загръщате с много дрехи, когато слънчевите лъчи върху вас падат. Но знайте, че на физическо ниво най-ефективния начин за захранване със слънчева енергия е през очите.

Очите на човек са най-чувствителната външна част от него. Те са свързани с хипофизната жлеза, а тя от своя страна е свързана с епифизната жлеза, която е свързана с цялата ендокринна система. Това означава, че ако приемате слънчева енергия директно през очите си, тя ще достигне до всички ваши енергийни центрове и от там до цялото ви физическо и енергийни тела. Очите имат способността да усвояват в пъти по-голямо количество енергия отколкото кожата ни. Нека не забравяме, че материята представлява сгъстена светлина, изградена от избухването на слънца. Поглеждайки към слънцето, вие сте в състояние да си набавите такъв вид енергия, от която имате нужда. По време на зареждане със слънчева светлина в кръвта на човек се образуват химически елементи нужни на тялото, захранват се енергийните депа и кръвта се прочиства от токсини. Слънчевата енергия има способността да възстанови човек както на физическо, така и на енергийно ниво.

 “Съзнавам, че не е лесно да се разбере, че всичко е енергия и според това как ние използваме тази енергия, се определя какъв да бъде нашият собствен живот. Липсата на знание води до объркване в много хора, поражда скептицизъм и недоверие, затова ще се опитам с прости думи да разкажа една история за всички хора, на които им е трудно да повярват, че всичко е изградено от енергия и че е нещо много повече от това, което виждаме с очите си. Всъщност историята е по действителен случай, базирана на много открития, които нашите учени са направили, докато са изследвали Вселената. Пътят, който е извървяла Вселената в своето развитие, може да ни помогне до много отговори да достигнем, провокирайки ни да разберем много неща, които преди това ни е било трудно да осъзнаем.

Преди около четиринадесет милиарда земни години, когато се е създала познатата ни Вселена, след големия взрив, всичко е било енергия. Тогава все още не е съществувала твърда материя, от която сега са изградени всички планети и обекти във Вселената. По онова време идеята, че някога ще съществува планета наречена Земя, кипяща от живот, може би е звучало толкова абсурдно, колкото сега звучи за всички скептици твърдението, че всичко е изградено от енергия. След големия взрив, когато Вселената е била още млада, най-сгъстената енергия се е състояла от газови облаци. С помощта на гравитацията газовите облаци са започнали да се сгъстяват като по-тежките облаци са привлекли всички по-леки газови облаци, намиращи се в близост до тях. Така, благодарение на гравитацията, във Вселената са се сформирали и първите слънца.

Чрез ядрения синтез, слънцата под напора на гравитацията, образуват енергия, която от ядрото на слънцето се изтласква към повърхността и така продължава да е в непрекъснат кръговрат, непозволявайки на гравитацията да продължи да свива газовите гиганти, познати още като слънца. С времето слънцата са изчерпвали своето гориво и под огромния напор на гравитацията са започнали да се свиват до достигане на критична точка, в която се образува невъобразимо мощен взрив. По време на този взрив се генерира огромно количество сгъстена енергия, позната още като звезден прах, която се разпръсква из Вселената. По този начин се е образувала цялата материя, позната и непозната все още на човечеството. Според това, колко е било голямо едно слънце и какво количество енергия гравитацията е успяла да сгъсти, зависи какви елементи ще се образуват по време на експлозията. Не всички слънца преминават през експлозия. Съществуват и такива, които в края на своя живот се разширяват и изстиват. Знайте, че винаги, когато отправите поглед към слънцето, вие сякаш поглеждате към своя първоизточник, от който са създадени нашите физически тела.

Цялата съществуваща материя, независимо в коя точка на Вселената се намира, е създадена от сгъстена енергия. Това, което все още е трудно да се разбере е, че ние, хората имаме способността да управляваме със своите мисли и действия тази енергия. Хората са много по-висши същества от това, което се вижда в материалния свят с просто око. Всяка следваща година все повече хора ще го осъзнават, преоткривайки себе си по един нов начин.”

Разбирате ли защо е толкова важно слънцето за хората. Физическите ни тела, които са като транспортно средство за душите в земно превъплъщение, дължим на слънцето. То е в състояние да излъчи към нас всичко, от което имаме нужда, стига да сме в състояние да го усвоим. Умението да се захранваме съзнателно със слънчева светлина е забравено с цел душите да се потопят в дълбините на материята. Но е дошло време, в което това умение отново ще се възроди и хората ще бъдат като соларни панели, захранвайки себе си със слънчева енергия. Човек може да живее само на слънчева светлина и вода, но умението е нужно да бъде събудено. Това отнема много време на тялото, за да се приспособи към новия начин на захранване с енергия, затова не очаквайте това да се случи като с магическа пръчка. Дори съвета ми е да не си го поставяте като самоцел, защото ползите от слънчевото гледане са далеч по-значими.

Манек, в процеса на практикуване, е създал схема на гледане, която е възможно най-опростена и безопасна, целяща да предразположи очите постепенно да се настроят към по продължителното съзерцаване в слънчевия диск. Очният нерв отговаря за това, до каква степен окото ни може да издържи на пряка слънчева светлина. Когато той е отслабен, очите ни са по-лениви и не издържат по-силен интензитет на слънчева светлина, докато, когато той бъде заздравен очите са много по-издръжливи.

Схемата на индиеца е следната, той препоръчва да се гледа слънцето в диапазона до един час след изгрев и един час преди залез. Тогава слънчевите лъчи са най-слаби и очите ви постепенно могат да се настроят към тях. Когато сте в самото начало на практиката ви, съветвам да гледате слънцето непосредствено след изгрев и непосредствено преди залез, докато очите ви свикнат със слънчевата светлина. Той препоръчва да се започне с десет секунди гледане като след всяка практика да се увеличава с по още десет секунди, така, докато се стигнат четиридесет и пет минути. Аз лично следвах тази схема до петнадесетата минута, след това поех по индивидуален път, гледайки слънцето интуитивно. Започнах да го гледам по усет. Понякога го гледах по-продължително, а понякога за по-кратко. Разбрах, че не всеки изгрев и залез са еднакви. Тогава започнах да обръщам внимание на слънчевите изригвания и на магнитните бури. Научих се да разпознавам кога има повишена слънчева активност, докато гледам слънцето. Всъщност разбрах, че процесът на гледане на слънцето е твърде индивидуален процес, защото степента на усвояване на енергията зависи и от степента на прочистване и балансиране на енергийните центрове.

От една страна директното навлизане на много ярката светлина в ретината на окото заздравява като с лазарен лъч всички нервни клетки, прави ги стабилни и уякчени, подобрява се зрението, лекуват се различни очни болести и дискомфорт в зрението. Това е на физическо ниво, като въздействие върху орган на физическото тяло. На енергийно ниво проникването на слънчевата ярка светлина, чрез ретината на окото в енергийното тяло на човека се възприема като слънчев, енергиен светлинен душ, който в продължение на времето на гледане циркулира из енергийното тяло и заздравява всички нанесени “пробиви и пукнатини”, които човек придобива в ежедневието си, когато общува със себеподобните си от различни нива на развитие, с различен тип интереси и взаимоотношения. Няма нищо постоянно, затова редовното гледане на слънцето е най-доброто средство за това заздравяване и укрепване на енергийното тяло на човека. Когато няма слънце и няма как то да се гледа, тогава се използват ресурсите на депата, които енергийното тяло трупа.


Comments

 • 2 Comments sorted by Votes Date Added
 • Прекрасна статия Таня. :) Поздравления за нея.

  Така както е написано за създаването на Вселената е пълна глупост - истината се намира в Рик Веда, а не във “фантасмагориите“ на “съвременната наука“. Както и да е.
  Споменавайки Рик Веда - единствената автентична Веда, която не е минала през фалшиментото на циганьорската дравидска манипулация (МАНУполюция?). :) И в нея въобще не се споменава за главния циганьор - джагала/чернилка Кришна. Хм... Но пък е споменато (в пълни подробности) създаването на Вселената.

  Помня - беше някъде към 1997 - за пръв път попаднах на сайта на Манек. Прочетох всичко, което беше публикувал. И го изпробвах. После сайта изчезна (нета не беше голям тогава) заедно със Манек. Този Манек, което се появи по-късно беше съвършенно различен от онзи през 1997. Какво са направили със него нямам представа - мога само да спекулирам.

  Този (стария) Манек казваше, че да се гледа Слънцето е добре само сутрин, а вечерното Слънце е вредно. И това е във съзвучие с езотеричното знание -- Живота идва от Исток (Асенданта в Астрологията е много по-важен от слънчевия знак) и си заминава (умира) на Запад. На запад се намира смъртта. Така е и в Египет - на западния бряг на Нил се намират фараонските гробници (порамидите никога не са били гробници - никога). Слънцето сутрин дава живот, а вечер го отнема. За това е полезно да се гледа слънцето само сутрин.

  От друга страна: Има два типа ХОРа - слизащи и изкачващи се. Не бих искал да влизам в подробности (не му е тази тема мястото), но стигнах до извода, че за “слизащите“ хора е по-добре да гледат слънцето вечер, докатоза “изкачващите“ се - сутрин. Давам графика за начина, по който инкарнационно се “движат“ хората.

  image (Вън от темата) Има 6 слизащи основни човешки инкарнации, и 6 изкачващи се. Общо 12 основни инкарнации, като общият им брой не може да надвиши 700 (по инфо на Буда - Гаутама), или 777 (астрологически). Слизащите инкарнации са от Телец до Скорпион, а изкачващите се - от Лъв до Водолей. Това е “християнския“ кръст на който са били разапнати всички - от Бакхус (св.Трифон) през Орфей, до Сведенборг.

  image  image Броят на човешките инкарнации се определя от Нептун, и “баш“ на неговия кръст/котва рано или късно ще бъдем разапнати.

  image

  Слънцегледането развива невероятно интуицията и духовността. Когато намеря време ще разкажа и моята история със гледане на Слънцето. :)
  You can become a slave only by voluntary consent.
  I am highly allergic to circumcised souls and red flags with Venusian star on them.
 • Must be logged on
  Note
  Vote Up0Vote Down
  Благодаря за разяснението. Голяма мистерия е това с Манек?! Аз явно съм от изкачващите, защото ме тегли изгрева. :) Петър Дънов също много е държал да се посрещат първите лъчи. И ашрама (не се сещам за по подходяща дума), който е основал така се казва "Изгревът" Ще очаквам историята със Слънцето! 
Sign In or Register to comment.