Мъжкото и женското начало

   

                                                    Мъжко и женско начало

                                       За дуалистичната природа на вселената

   

    Бих желал да споделя с вас знанията и изводите на един мой приятел, който е събрал много мъдрост, изводи и факти през годините, изучавайки езотерични науки. Благодарен съм му от все сърце, че споделя с мен своите знания и че ми даде правилните насоки, за да разбера правилно истинската природа на този свят и че ме наставлява по този път на познанието.

    Темата за същинската природа на женското и мъжкото начало са в полезрението на човешкото съзнание от зората на цивилизацията. Тези от вас с "по-модерни" виждания е възможно да започнат спор относно равенството на половете, за да защитят тезата, че мъжът и жената са създадени равни и че заслужават равни права. Имайте предвид, че нямам намерение да повдигам темата относно законното равенство на половете и женските права в този материал. Бих желал да ви въведа в една по-езотерична и дълбока гледна точка за въпроса за мъжкото и женското начало. Според мен, и двата пола имат различни качества, които взаимно се допълват. Това е причината да не са създадени да бъдат еднакви и е нужно да действат взаимно като едно цяло.

    Карл Г. Юнг (основател на аналитичната психология) говори за архетипове, които представляват женската и мъжката половина от съответно мъжката и женската личност. Това са съответно анимата (женската 'половина' на мъжката личност) и анимус (мъжката 'половина' от личността на жената). Тук можем да прокараме паралел с Рудолф Щайнер. Представлявайки по-езотерична школа на мисълтa, в 'Езотерична космология' той твърди, че астралните тела на мъжете са от женски пол, а тези на жените са от мъжки. Баланс между двете страни на ума и психиката е нужно да бъде открит, за да може да функционира правилно човешката личност.

    Това може да ни доведе до заключението, че по-голямата част от нашия трийзмерен свят се състои от неделима мъжка и женска половина, които могат да изглеждат като две взаимно допълващи се противоположности.

    Първия дом в астрологията стои противоположно на седмия, което го прави неговата диаметрално съответстваща противоположност.

    Първия дом отговаря за Аз-а, 'вратата' към него в дадена натална карта е асендтанта. Повечето от вас знаят, че той отговаря за начина, по който представяме себе си във  външния свят. Десенданта е 'вратата' към седми дом. Седмия дом покровителства скритите врагове, както и брака и партньорствата.

    Жената отразява креативната сила на мъжа, но той е този, който я инициира.

    Нека обърнем внимание на ежедневните взаимоотношения между половете. Тези от вас, които се интересуват от поведенчески науки знаят, че подсъзнателно жените биват отблъсъквани от нерешителни мъже, които биха оставили вземането на решения в чужди ръце. Смятам, че от езотерична гледна точка това е проявление на този принцип в несъзнателното поведение на жените спрямо нерешителните мъже. На подсъзнателно ниво те очакват да бъдат "пронизани" от мъжката решителност.
    
    Жените са по-емоционални от мъжете. Петата чакра е отговорна за комуникацията. Тя се намира в гърлото, където се намира и адамовата ябълка. Това може да ни доведе до извода, че мъжете имат по-развита пета чакра. Най-вероятно това е енергийната причина мъжете да са по-рационалната част от обществото, понеже петата чакра е вход към шестата и седмата, които отговарят за по-висшите състояния на разума.
    
    Нямам намерение да подценявам или дискриминирам когото и да било, както казах по-горе двата пола имат различни роли в живота и разбирането затова може да помогне на индивида да има по-здравословно разбиране за своето съществуване. Жените използват повече кортекса, това е часта от мозъка, която е отговорна за креативността.
Дясното полукълбо е отговорно за емоциите и креативността също. Лявото мозъчно полукълно е отговорно за логическото и последователно мислене.
    
    Жените също имат по-силно развита сърдечна чакра. Майчиния инстинкт е проява на тази особеност. Социопатите и психопатите са лишени от своята женска 'половина' на личността.
    
    Голяма част от вселената, която познаваме оперира на базата на взаимнодопълващите се мъжки и женски принцип. От тук можем да стигнем до извода, че рационалната част от човешката психока е мъжка и емоционалната или подсъзнателна част е женска. Повечето от вас най-вероятно си спомнят митът за Орфей, който отива в подземния свят, за да спаси своята възлюбена Евридика.
Post edited by PeaceFlower on

Comments

 • 2 Comments sorted by Votes Date Added
 • Прекрасна статия браткиш. Защо не я продължи? Нещо за изводите на Юнг? През последните няколко месеца ми се налагаше многократно да обяснявам това, което ти каза сбито тук. Юдейския феминизъм наистина е навлязъл дълбоко в човешкото психе. А това е отрова/зараза с която се сблъскваме всекидневно в обществото. Това са "щампите" за които съм говорил още от преди двадесетина години+
  Дуалността е привидна - де факто това е Единство, което е привидно разделено. Емпатията е доказателство за това. Любовта също (не говоря за онази лиубофф, която гръбначностълбовомислещите© "изживяват" - онова се нарича нагон) - любовта е съединение на противоположностите, на привидните противоположности. Любовта отприщва скритата латентна енергия (която Вилхелм Райх нарича оргон). Първия дом (астрологически) представлява Идеята, и е под хоризонта. Седмия дом (там където са и "брачните" врагове) е първият НАД хоризонта - там откриваме нашите противоположности. Които сме ние самите - не го знаем, не го и подозираме, но е така. Там са и много други нещица, които не подозираме, че съществуват, че са в нас, че са наши. Да, те са латентни, спящи дълбоко в нас, дразнят ни, но са си наши. Трябва да ги приемем такива, каквито СА!
  :) Браткиш, продължи си статията. Вярвам, че много хора ще я прочетат.
  You can become a slave only by voluntary consent.
  I am highly allergic to circumcised souls and red flags with Venusian star on them.
 • KarKar
  edited July 2019 Must be logged on
  Note
  Vote Up0Vote Down

  Невероятните способности на емпатите


  Емпатите едновременно имат сила и чувствителност. Те правят този свят по-добро място за живеене. Те са уникални хора, защото могат да почувстват това, което повечето хора не могат.

  Ето 17 качества и скрити способности на всички емпати, благодарение на които са толкова невероятни хора.

  Те ​​са в състояние да разберат това, което хората наистина чувстват.

  Те разбират как се чувстват другите хора във всяка ситуация. Въпросът е, че те имат способността буквално да изживеят чувствата и емоциите на другите.

  Те се претоварват от емоции в претъпкани места.

  Те се чувстват неудобно в претъпканите места. Емпатите буквално биват залети от преживяванията на всички, когато се окажат в тълпата. Това се случва, защото те усещат всички енергии и емоции, които се носят наоколо.

  Те незабавно разбират когато ги лъжат.

  В комуникация те са в състояние да разберат истинските намерения на събеседника. Това качество е едно от предимствата и недостатъците им. Способността да се откриват лъжи води често до разочарование от хората.

  Те чувстват енергията около себе си.

  Всяка негативна вибрация има силен ефект върху емпата и настроението му. Ако на пръв поглед усещат безпричинно безпокойство – вината е на отрицателната енергия, която се движи около тях.

  За тях е трудно да се справят с външната негативност.

  Ако човекът, с когото комуникират, е отрицателно натоварен, тогава емпатите започват да се чувстват емоционално изтощени и спират да комуникират с този токсичен човек.

  Те са надарени с развита интуиция.

  Вътрешното им шесто чувство е по-силно и по-точно от това на другите хора. Когато интуицията ги предупреждава за нещо, обикновено се оказва, че е вярно.

  За тях е трудно да се справят с вътрешната си болка.

  Емпатията е склонна да изпитва дълбоко дори незначителни събития. Емоциите им са много силни, затова не е толкова лесно се отърват от болката, която изпитват.

  Или всичко, или нищо.

  Те не правят нищо наполовина. Каквото и да правят – дали ще говорят с някого, дали ще работят – ще концентрират цялото си внимание върху човека и работата. Когато става въпрос за тях – или всичко или нищо.

  Обичат или мразят.

  Що се отнася до чувствата, те често удрят в крайности: любов или омраза. Ето защо, някои се чувстват неудобно в компанията на емпати.

  Те са творчески личности.

  Мозъците им постоянно работят, прескачат от една идея или концепция в друга. Емпатите се славят като изключително творчески и иновативни хора.

  Никога не спират.

  Времето за тях тече много по-бързо, отколкото за другите хора. Но постоянното присъствие на други хора противоречи на тяхната интровертна природа, така че когато се самозабравят, започват да страдат от изтощение.

  Те са прекрасни слушатели.

  Хората идват при тях, за да говорят за всичко, което се е натрупало в душите им, защото знаят, че емпатите наистина ще ги изслушат. Това е наистина безценно качество.

  Околните стоварват проблемите си върху тях.

  Понякога те позволяват на други хора да ги използват, защото не знаят как да кажат „не“. Да наранят друг човек е просто неестествено на тяхната природа.

  Те имат дълбока вътрешна сила.

  Те са по-силни от повечето хора, дори и да не изглеждат така на пръв поглед. Те знаят, че независимо какво се случва, трябва да продължат.

  Те винаги търсят истината.

  Те се нуждаят само от истината и от нищо друго, освен истината. Емпатите, като правило, са честни хора, така че очакват, че другите хора ще бъдат изключително честни с тях.

  Те не търпят егоистични и фалшиви хора.

  Когато са заобиколени от твърде много егоистични или фалшиви хора, те се чувстват изтощени и ограбени. Цялата им природа протестира срещу такива хора, следователно в тяхното присъствие те веднага се чувстват неловко.

  Те имат златни сърца.

  Това са хора, които са свикнали да се отдават напълно и изцяло на своите близки. Те са дълбоко загрижени за тези, които са наистина скъпи за тях. И ще направят всичко по силите си, за да не страда любим човек.

  #емпати
  #емпатия
  #личностно развитие
  #саморазвитие
  Post edited by Kar on
  You can become a slave only by voluntary consent.
  I am highly allergic to circumcised souls and red flags with Venusian star on them.
Sign In or Register to comment.